Коментарът на седмицата на Фокус обхваща важните и ключови моменти, които са

...
Коментарът на седмицата на Фокус обхваща важните и ключови моменти, които са
Коментари Харесай

Игра на руски нефт и дерогация, договорка за Пирогов?

Коментарът на седмицата на   " Фокус "  обхваща значимите и основни моменти, които са се случили през миналата седмица. В текста участват обстоятелства от материали на редакторите на   " Фокус " , както и авторски отзиви, позиции и догатки. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще се търсят отговори. 

Какво се случи тази седмица?

- Фокусът бе ориентиран към " Лукойл " и дерогацията и най-голямата незабавна болница в страната " Пирогов "

Руският петрол още веднъж скара политиците и нанесе вреди в сглобката. Във вторник стана ясно, че " Лукойл " се приготвя да продаде бизнеса си в България. Това, сякаш не изненада властимащите, тъй като се оказа, че от много време се шушука за такава стъпка от страна на компанията. Изявлението пристигна малко преди обяд и това незабавно предизвика мнения от страна на политическите партии.

От ГЕРБ оповестиха, че е извънредно време дерогацията да падне и, че няма за какво страната ни да се бави. Според тях от " Лукойл " виждат, че схемата им в България и намерено море се разплита и " бързат да избягат ". От партията обявиха още, че имат имената на корабите, дестинацията им в намерено море, където претоварвали и сателитни фотоси, които към момента не са посочили, само че дадоха поръчка, че доста скоро всичко ще се разбере. 

Остава въпросът кой тъкмо ще купи рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас "? Прокраднаха се няколко благоприятни условия, от които най-спряганата е огромната азерска компания SOCAR.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев за следващ път n-ти изготви документ, с който изиска дерогацията над съветския нефт да падне от 1 януари 2024 година Това се случва на 5 декември следобяд. 

В идващите дни обаче става по-интересно:

На 7 декември депутатите би трябвало да гласоподават в зала отпадането на дерогацията. Да, но не. Със 124 гласа " за " болшинството Народното събрание отдръпна двата законопроекта за отпадане на дерогацията за съветски нефт. Единият, който беше импортиран от ГЕРБ и Движение за права и свободи - предвиждаше срокът да е от 1 януари следващата година . Другият на ПП-ДБ, в който беше записано дерогацията да отпадне от 1 март 2024 година .

И внезапно новият поврат бе налице - след дни разминаване на позициите сътрудниците в ръководството още веднъж се върнаха на концепцията - отсрочката да отпадне напълно от 1 март следващата година. От ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи изненадващо се сплотиха в общ законопроект - дерогацията да падне от 1 март, а износът на нефт да спре от 1 януари. В името на общото богатство. 

По време на цялата тази объркана история течеше различен скандал, а точно с най-голямата незабавна болница в България - " Пирогов " .

Изпълнителният шеф на " Пирогов " доктор Валентин Димитров бе освободен от поста си. Предполагаемата причина бе одитният отчет, за който предходната седмица заяви здравният министър проф. Христо Хинков. Данните от отчета показвали, че лечебното заведение е в неприятно финансово положение, както и че са открити нарушавания. 

От ГЕРБ незабавно се възпротивиха на решението на кабинета " Денков " и оповестиха протест в Народното събрание. Чуха се и подмятания за оставки и даже рухване на държавното управление. Стана ли най-голямата незабавна болница у нас политическа дъвка?

" Който се е захванал с " Пирогов ", това държавно управление е паднало. Да го вършат - тяхна работа ", разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за уволнението на шефа на " Пирогов " доктор Валентин Димитров.

Министър Хинков назова внушения обвиняванията към него, че извършва някаква политическа поръчка. И посочи, че решенията са взети на база одитен отчет и последните състезания, които са провокирали публично неодобрение.

Ден по-късно на 7 декември под бурните овации на сътрудниците си доктор Валентин Димитров разгласи, че завеждат групов иск за обида срещу здравния министър проф. Христо Хинков. 

Д-р Димитров обясни, че не е викан в Министерството на здравеопазването и е разговарял с министъра единствено един път, като вместо методична помощ му е бил оказван систематичен напън.

Накрая след свикана изключителна Здравна комисия се взе решение да се остави доктор Валентин Димитров на позицията изпълнителен шеф на " Пирогов ".

До решението се стигна след близо час и половина чуване на Димитров в наличието и на министъра на здравеопазването Христо Хинков.

С 10 гласа " за ", 3 " срещу " и 4 въздържали се решението бе взето. Така депутатите взеха решение да анулират отстраняването на Димитров до произнасянето на всички органи, които го ревизират.  

Остава да виси обаче въпросът - имат ли връзка един с различен двата абсурда от тази седмица и имало ли е сделка - едното за другото?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР